۳-۳-۴- جزییات ساختار پمپ های آتشنشانی مطابق استاندارد ۲۰ NFPA

پمپ های آتشنشانی بر اساس این استاندارد، دارای جزئیات ساختاری زیر هستند:

الف) خصوصیات پمپ های آتشنشانی

به خاطر اهمیت ویژه پمپ های آتشنشانی، NFPA استانداردهایی هم برای متریال و هم برای منحنی های عملکرد این پمپ ها وضع کرده است. یک پمپ آتشنشانی، باید مطابق با استاندارد ۲۰ NFPA باشد. به نظر می رسد که خصوصیات و منحنی عملکرد پمپ های آتشنشانی، از نمونه های دیگر متفاوت است. به عبارت دیگر، پمپ های دیگر صنایع با توجه به ماکزیمم بازده و مسایل اقتصادی انتخاب می شوند، اما در پمپ های آتشنشانی، این موضوع از اهمیت اول برخوردار نیست. پمپ های آتشنشانی، برای عملکرد مطمئن در تمام عمر طراحی می شوند، بنابراین ماکزیمم ایمنی و معیارهای فشار خروجی کل، از اهمیت بالایی در این پمپ ها برخوردار خواهد بود.

برخی از اصول بنیادین پمپ های آتشنشانی عبارتند از:

  1. انتظار می رود که این پمپ ها فشاری معادل ۱۴۰-۱۲۰ درصد نامی خود را (در شرایط نرخ جریان صفر) ایجاد کنند.
  2. نقطه نامی پمپ، فشار و جریانی معادل ۱۰۰٪ فشار و جریان نامی را ایجاد می کند.
  3. بیشترین نرخ جریان مورد انتظار از یک پمپ آتشنشانی، نرخ جریانی معادل ۱۵۰ جریان نامی در قئاری معادل ۶۵٪ فشار نامی است.

توجه: ویژگی های این سه نقطه، به تعریف منحنی مشخصه پمپ برای یک پمپ آتشنشانی خاص کمک می کنند.

اکنون این سئوال مطرح می شود که:

اندازه مناسب یک پمپ آتشنشانی چقدر است؟

پاسخ های فراوانی برای این پرسش وجود دارد ولی بیشتر متخصصان، معتقدند که بی پمپ آتشنشانی، باید به اندازه ای بزرگ باشد که بتواند آب کافی (جریان و فشار) برای بیشترین جریان مورد انتظار از هر اسپرینکلر منفرد یا یک سیستم سیلابی و همچنین یک مقدار اضافه (شیلینگ آتشنشانی برای نیازهای اطفاء حریق را تامین کند. مثلا اگر بیشترین تقاضای اسپرینکلر gpm (100 در فشار psi60 بوده و تقاضای مورد نیاز (شیلنگ آتشنشائی) gprn 500 باشد، آنگاه تامین حداقل gpm1500 نرخ جریان در فشار psi60 از مجموعه ای از پمپ آتشنشانی و آب عمومی یا مخزن اختصاصی انتظار می رود؛ حال آنکه درباره اندازه یک پمپ آتشنشانی، پاسخی اساسی که برای همه موارد مناسب باشد، وجود ندارد. بعضی از بیمه گذاران و مراجع دارای قدرت اجرایی، ترجیح میدهند که نرخ تقاضای بیشترین جریان، از نقطه کار کرد نامی پمپ (۱۰۰ درصد جریان و فشار) تجاوز نکند، اما دیگران مقداری بین نقطۂ نامی و نقطه بیشینه جریان را می پذیرند؛ که البته به ندرت نقطه بیشینه جریان پذیرفته میشود. در ضمن نصب یک پمپ اضافی در واحدهای خیلی بزرگ، کاری متداول است زیرا حتی اگر یکی از پمپ ها دچار مشکل شود یا برای تعمیرخارج از سرویس باشد، در زمینه تامین آب کافی مشکلی وجود نخواهد داشت. اگرچه پمپ آتشنشانی الکتریکی، مطمئن است ولی به شدت به در دسترس بودن منبع تغذیه الکتریکی قابل اعتماد وابسته می باشد. پمپ های آتشنشانی دیزل نیز قابل اطمینان هستند اما آنها نیز به منبع تغذیه خاص خودشان (سوخت دیزل نیازمندند. روش متداول و مطمئن برای واحدهای بزرگ، استفاده همزمان از یک پمپ الکتریکی و یک پمپ دیزل آتشنشانی آمد.

ب) انواع پمپ های آتشنشانی

پمپ های آتشنشانی مورد تأیید استاندارد ۲۰NFPA ، به ۴ نوع زیر تقسیم می شوند:

  • پمپ های سانتریفیوژ تک طبقه افقی
  • پمپ های عمودی خطی
  • پمپ های اسپلیت کیس یا همان پمپ های دو مکشه افقی
  • پمپ های عمودی توربینی

هر کدام از این پمپ های چهارگانه، به انواع مختلفی تقسیم می شوند؛ مثلا پمپ های عمودی خطی، به انواع کوپلینگی صلب و کوپلینگی انعطاف پذیر، و همین طور بقیه موارد، که می توان به استاندارد ۲۰NFPA مراجعه نمود.

ج) متریال پمپ های آتشنشانی

مطابق جدول ۲۷،می توان متریال اجزای مهم پمپ های آتشنشانی را شناسایی نمود.

د) منحئی عملکرد پمپ های آتشنشانی

طبق استاندارد ۲۰ NFPA، منحنی مشخصه پمپ های آتشنشانی، به صورت زیر تعریف می شود:

  • هد شات اف: برای تمامی انواع پمپ، هد نقطه شات آف نباید از ۱۴۰٪ هد نقطه کاری تجاوز کند.
  • دبی و فشار نقطه کاری: منحنی مشخصه پمپ، باید از محل تلاقی دبی و فشار نقطه کاری و یا بالاتر از این نقطه عبور نماید. به عبارت دیگر، در پمپ های آتشنشانی، تلرانس منفی برای پمپ مجاز نمی باشد.
  • بار اضافی: منحنی عملکرد پمپ، باید طوری باشد که در دبی های بیش از ۱۵۰٪ نقطه کاری، هد پمپ، بیش از ۶۵٪ افت نکند.

دیدگاهتان را بنویسید