۲-۲۰-۲- استاتور ها

استاتور مونو پمپ ها، یا به اندازه طول مورد نیاز و یا به صورت لوله های طویلی که به اندازه دلخواه برش می خورند، ساخته می شوند. نوع دیگری از استاتور، شامل دون است: محفظه استاتور که بطور معمول از فولاد ساخته می شود، و الاستومر که شیاره در داخل و ثشت بندی در دو انتها داشته و به محفظه متصل می شود. شکل داخلی الا به وسیله هسته ای فلزی که قبل از ولکانیزاسیون در مرکز استاتور قرار می گیرد، ایجان میشود (شکل ۲۴۰).

این نوع استاتورها، در دو انتها ابعاد جذب تری دارند.

محدوده وسیعی از الاستومرها، برای کاربردهای مختلف پمپ ها استفاده می شوند جمله: لاستیک های طبیعی با سختی های متفاوت و کیفیت ویژه از نظر مقاومت در سایش، لاستیک هایی مصنوعی با ترکیبات متفاوت، پلاستیک ها مانند PTFE، PTFE اشباع، نایلون، پلی پروپیلن و همچنین محدوده وسیعی از فلزات مانند چدن، برنسز، فیرلای کروم – نیکل – مولیبدن و آلیاژهای مخصوص.

فشار خروجی، از ۳ تا ۱۶۰ بار قابل دستیابی است؛ و این ظرفیت فشار، به تعداد طبقات آن بستگی دارد. خطوط نشت بند نیز در محل تماس روتور و استاتور تشکیل می شوند: یعنی در طول هر گام استاتور، مجموعه ای کامل از خطوط نشت بند قرار دارند که بک طبقه را می سازند. بنابراین یک زوج روتور- استاتور در طول یک گام استاتور، یک طبقه را، و به همین ترتیب، یک زوج روتور- استاتور در طول دو گام استاتور، دو طبقه را تشکیل میدهند و … میزان فشار بیش از شش بار به ازای هر طبقه، می تواند به فرسایش بیش از اندازه، خرابی زودرس یا شکستگی قطعات پمپ منجر شود.

معیوب شدن استاتور در اثر خشک کار کردن، می تواند در اثر نبود روانکاری سیال باشد، که به اصطکاک و دمای بیش از اندازه روی سطح الاستومر استاتور خواهد انجامید. خسارات ناشی از خشکی کار کردن، متداول ترین دلیل از کار افتادگی ها هستند. برای اطمینان می توان به منظور نشان دادن دمای محل تماس روتورو استاتور وسیله ای نصب کرد تا از پمپ در برابر خشکی کار کردن محافظت کند. (شکل ۲۴۱)

پیشرفت فناوری و گسترش کاربرد مونو پمپها در چند سال اخیر، بسیار مشهود بوده و این روند، همچنان ادامه دارد، چنانکه نسل بعدی مونو پمپ ها، کاربردهای متنوع تری نسبت به نسل قبلی خواهد داشت. این نوع مونو پمپها، که در ساختمان آنها از جدیدترین رو تورهای دو راهه و استاتورهای سه راهه استفاده شده ، در شکل های ۲۴۲ و ۲۴۳ نشان داده شده است. ایده جالبی که در فناوری مونو پمپها توسعه یافته، عبارت است از: گذاردن اجزای پمپ کننده و سایر قطعات داخل محرک پمپ، و ایجاد یک ابزار انتقال خطی (مکش و رانش در راستای یک خط) که در شکل های ۲۴۴ و ۲۴۵ نشان داده شده است. در اینجا، جایگزینی قطعات با استفاده از محورهای تو خالی دو نیمه، امکان پذیر می باشد.

مونو پمپ ها در بیشتر صنایع به ویژه صنایع شیمیایی به کار می روند؛ و بطورکلی، در موارد زیر کاربرد دارند:

تصفیه فاضلاب شهری و صنعتی، فناوری های زیست محیطی، صنایع غذایی و آب آشامیدنی، پالایش سیالات، پرورش ماهی، صنایع دارویی و آرایشی، تولید رنگ و وارنیش، تولید کاغذ، صنایع نیشکر، صنایع سرامیک، صنایع پلاستیک، معدنکاری، ساخت کشتی، پمپاژ ساحلی و دریایی، کشاورزی، سیرکولاسیون و انتقال سیالات.

دیدگاهتان را بنویسید