وجود ذرات جامد در یک اسلاری، تأثیر معکوسی بر عملکرد پمپ دارد. این تأثیر، بهمراتب از وجود ذرات جامد در آب تمیز بیشتر است. تأثیر معکوس وجود ذرات جامد عملکرد پمپ، اصولا ناشی از موارد زیر است:
- الف) لغزش بین سیال و مواد جامد هنگام شتاب گرفتن در ورود به پروانه، و کاهش شتاب هنگام خروج از پروانه، باعث اتلاف انرژی می شود. این اتلاف انرژی، سبب افزار سرعت ته نشینی ذرات خواهد شد.
- ب) افزایش اتلافات اصطکاکی در پمپ. این اتلافات، با افزایش دانسیته و ویسکوزینه اسلاری افزایش می یابد.
توجه: در ادامه متن، منظور از هد (H)، هد کلی تولید شده توسط پمپ است که بر حسب قوت سیال واقعی و یا اسلاری بیان می شود. عبارت، برای هد کلی پمپاژ آب (بر حسب فوت) و عبارت HW، برای هد کلی پمپاژ مخلوط و اسلاری استفاده می شود (بر حسب فوت مخلوط اسلاری)، عبارت نسبت هد (HR) برابر است با نسبت Hw /Hm در دبی و سرعت یکسان.
HR برای آب، برابر ۱ می باشد، اما با افزایش غلظت مواد جامد، این نسبت، کاهش می یابد. HR برای هر اسلاری، متأثر از اندازه، وزن مخصوص و غلظت حجمی ذرات جامد می باشد.
HR به صورت تئوریکی، قابل محاسبه نیست، اما فرمولی تجربی برای محاسبه آن وجود دارد. این فرمول، پس از تعداد زیادی آزمایش و آزمون و خطا به دست آمده است. این فرمول، برای بیشتر حالات معتبر می باشد.
افزایش غلظت مواد جامد، علاوه بر کاهش هد تولیدی پمپ، باعث کاهش راندمان نیز می شود؛ و در غلظت های بالا، کاهش راندمان قابل توجه خواهد بود.
نسبت ER برابر است با ew / em به وقتی دبی و سرعت یکسان باشد. عبارت em بیان کننده بازده پمپ، وقتی مخلوط اسلاری پمپاژ می کند، و عبارت ها مربوط به بازده پمپ با سیال آب می باشد.
شکل ۹۸، از نتایج آزمایشات به دست آمده است. به وسیله این شکل، تخمین منطقی HR و ER در بیشتر حالات امکان پذیر می باشد. با استفاده از این چارت، سرعت مورد نیاز پمپ سانتریفیوژ وقتی اسلاری پمپاژ می کنند، بیشتر از وقتی خواهد بود که آب تمیز پمپائر می کند.
به طور مشابه، توان مورد نیاز اسلاری، از ضربه ساده توان مورد نیاز برای آب تمیز، در وزن مخصوص اسلاری (Sm) بیشتر خواهد بود.
با افزایش سایز پروانه، اندازه ذرات جامد، تأثیر کمتری بر عملکرد پمپ خواهد داشت. توجه: این منحنی فقط برای مخلوط ساده آب و ذرات جامد کاربرد دارد.