در مورد خصوصیات اسلاری، باید به موارد زیر توجه نمود:
الف) سایش
ساییدگی، هنگامی اتفاق می افتد که ذرات سخت، در مقابل یک سطح جامد، تحت فشار و حرکت نسبی قرار گیرند. در شکل ۹۷ سه نوع سایش از جا کندن، خرد کردن فشار بالا و خرد کردن فشار پایین را مشاهده می کنید.
در پمپ های اسلاری سانتریفیوژ، سایش فقط در دو منطقه اتفاق می افتد:
- الف) بین پروانه (چر خان) و بوش گلویی (ثابت)
- ب) بین بوش محور چرخان) و پکینگ ثابت.
سایش و خراش (Abrasion)، اگر چه همه انواع سایش (Wear) را در بر می گیرد، اما کاملا با خوردگی فیزیکی متمایز است
ب) خوردگی فیزیکی
نوع سایش در پمپ های اسلاری، اغلب به صورت خوردگی فیزیکی می باشد. خوردگی فیزیکی، شکلی از سایت است که در آن، متریال سطح، توسط مواد جامد معلق در سیال از بین می رود.
در خوردگی فیزیکی، انرژی جنبشی از ذرات جامد به سطع وارد شده، باعث تنش های تماسی بالا می گردد. این موضوع، در سایش (Abrasion) اتفاق نمی افند.
توجه: اگرچه فشار تماسی در هر برخورد کوچک است، اما فشار تماسی ویژه به خاطر شکل ناهمگون ذرات، بالا می باشد.
به طور کلی، سه نوع خوردگی فیزیکی وجود دارد: بستر لغزان ، برخورد تصادفی و برخورد جهت دار که در شکل ۹۶ به وضوح نشان داده شد.
لازم به ذکر است که پروانه ها، لاینرها و حلزونی ها، به خاطر مکانیسم کاملا متفاوتی به شرح زیر، دچار سایش می شوند:
- الف) سایش در پروانه های ترکیبی از برخورد جهت دار (در لبه ورودی پره و در جایی که پره به شراد پشتی متصل می شود)، بستر لغزان و برخورد با زاویه کم (در طول پرهها و گذرگاه داخلی بین شرادها) می باشد.
- ب) لاینر های کناری، عموما در معرض سایشی ستر لغزان و با انداز های برخورد با زاویه کم می باشند.
- ج) حلزونی ها، در معرض برخورد مسقیم در قسمت آب شکن و خوردگی فیزیکی نوع بستر لغزان در طول محیط خود می باشند.
ج) خوردگی شیمیایی
خوردگی شیمیایی، انواع مختلفی دارد؛ بعضی از آنها شامل: خوردگی یکنواخته گالوانیک، ترک، چاله کنی، دانه ای، تنشی و خوردگی فیزیکی و شیمیایی می باشد. مورد اخیر، در کاربردهای اسلاری، بیشترین اهمیت را دارد، زیرا شامل اثرات فیزیکی و شیمیایی می باشد، که غالبا تشخیص این دو از هم، مشکل خواهد بود.
خوردگی فیزیکی – شیمیایی، نتیجه سایش ثابت یک لایه اکسید میباشد که روی سطوح داخلی اجزای در تماس با سیال پمپ تشکیل شده است. این لایه اکسید محافظ، از خوردگی شیمیایی قطعات فلزی جلوگیری می کنند، اما وقتی به طور ثابت، خوردگی سایشی (خراشیدن) وجود دارد، باعث می شود که فلز لایه زیرین، در معرض ذرات ساینده قرار گرفته و خوردگی فیزیکی – شیمیایی گسترش یابد و فلز را از بین ببرد.
بسیاری از محیط های گازی و مایع، عموما باعث تغیر گرید و تضعیف الاستومرها می شوند.
قابلیت الاستومرها برای جذب گاز یا مایع، و گرایش آنها برای حل شدن در یک حلال، با یکدیگر متفاوت است. وقتی جذب و یا حل شدن جزئی اتفاق می افتد، استحکام و مدول الاستیسیته آنها تغییر زیادی می کند.